Περιγραφή

baner 01 baner 02 baner 03  baner 05 baner 06  BANNER 2

 

ΜΕΘΟΔΟΣ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗΣ ΣΩΜΑΤΟΣ ΚΑΛΟΡΙΦΕΡ & ΣΥΣΚΕΥΗ ΜΙΚΡΟΛΕΒΗΤΑ ( microboiler )

Το ενδιαφέρον μας για το περιβάλλον, η προσπάθεια για περιορισμό της κατανάλωσης και η ανάγκη για ασφαλή παροχή θέρμανσης και μέγιστη εξυπηρέτηση με αυτονομία στην χρήση, μας οδήγησε στον σχεδιασμό και την υλοποίηση του μικρολέβητα (microboiler) για αυτόνομη λειτουργία σώματος καλοριφέρ και θέρμανση χώρων με οικονομία στην λειτουργία και την εγκατάσταση, χωρίς οικοδομικές εργασίες και μερεμέτια για τις υπάρχουσες και με ελαχιστοποίηση των προβλεπόμενων εγκαταστάσεων για τις νέες οικοδομές.
Η απόδοση του μικρολέβητα είναι μεγαλύτερη από αυτή των παραδοσιακών λεβήτων έχοντας σαν αποτέλεσμα τεράστια οικονομία κατανάλωσης λόγω της αμεσότητας μετατροπής της ενέργειας σε θέρμανση χώρου και τεράστια οικονομία εγκατάστασης σε παλιές μα και σε καινούριες οικοδομές.
Προσφέρει ιδιαίτερη φροντίδα προς το περιβάλλον λόγω της ελάχιστης απαιτούμενης ενέργειας για την λειτουργία του με άμεσο αποτέλεσμα στη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου.

Η εφεύρεση αναφέρεται στο πεδίο των εγκαταστάσεων (υδραυλικών και ηλεκτρικών) για την θέρμανση κτηρίων και την εξοικονόμηση ενέργειας. Για την μεμονωμένη λειτουργία του σώματος θέρμανσης χώρου, ανεξάρτητα και χωρίς την αποκοπή η την αποσύνδεσή του από την εγκατάσταση, με σκοπό την βελτίωση της ποιότητας ζωής και την εξοικονόμηση κατανάλωσης ενέργειας, που επιτυγχάνεται με προσθήκη στο σώμα του καλοριφέρ συσκευής μικρολέβητα, που θερμαίνει το νερό που περιέχεται στο σώμα του καλοριφέρ με ηλεκτρικό ρεύμα (ηλεκτρική αντίσταση με θερμοστάτη δύο επιπέδων προστασίας) μικρής ισχύος από 250 W έως 1500 W ή και μεγαλύτερης ανάλογα με ειδικότερες ανάγκες εξυπηρέτησης μεγαλύτερου χώρου και της δυνατότητας σε φορτίο του σώματος θερμαίνοντάς το, χωρίς την χρήση μηχανικής υποβοήθησης (κυκλοφορητή), δημιουργώντας μια λειτουργία τύπου κλειστού κυκλώματος ενώ αυτό παραμένει ανοιχτό και συνδεδεμένο στο υφιστάμενο δίκτυο δίνοντας στο σώμα την δυνατότητα να λειτουργεί εναλλάξ με το κεντρικό σύστημα κατά βούληση.

Συνδέεται πάνω στο σώμα του καλοριφέρ της Εγκατάστασης θέρμανσης, ατομικής η κεντρικής, κάνοντάς το να λειτουργεί αυτόνομα απο την κεντρική εγκατάσταση θέρμανσης και έχει δυνατότητα να λειτουργεί εναλλάξ με την κεντρική θέρμανση και χωρίς μάλιστα να απαιτείται η αποκοπή η το κλείσιμο μέσω διακόπτου της συνδέσεως του με την υπόλοιπη εγκατάσταση. Η κυκλοφορία του ζεστού νερού γίνεται χωρίς μηχανική υποβοήθηση εκμεταλλευόμενοι την ώθηση που δίνει η θέρμανση στο νερό κατευθύνοντας το προς τα πάνω και προτρέποντας το να δημιουργεί ρεύμα αέναης κίνησης προς το σώμα που αναγκάζει το κρύο νερό να εισέρχεται μέσω της σωλήνας επιστροφής στον θάλαμο του μικρολέβητα για να θερμανθεί και να οδηγηθεί εκ νέου μέσω της σωλήνας εξόδου ζεστού νερού στο σώμα από το οποίο θα αποδώσει την θέρμανση στον χώρο.

Η παρούσα μέθοδος και η συσκευή μικρολέβητα έχει σκοπό να την αυτονόμησης της λειτουργίας ενός μόνο σώματος καλοριφέρ (η μεμονωμένων περισσότερων), ανεξάρτητα και χωρίς την αποκοπή και την αποσύνδεσή του από την υπάρχουσα εγκατάσταση.

Σκοπεύει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής με βελτίωση της ασφάλειας λειτουργίας της θέρμανσης και στην εξοικονόμηση ενέργειας παράλληλα, αφού:

1) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ένα δωμάτιο κτηρίου μόνο για την εξυπηρέτηση ειδικών αναγκών όπως μωρό παιδί η υπερήλικας η άρρωστος άνθρωπος, χωρίς να υπάρχει υποχρέωση να θερμαίνεται συγχρόνως ολόκληρο το ακίνητο.

2) Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεμονωμένους χώρους της κατοικίας – γραφείου κλπ κατά την περίοδο πριν την έναρξη λειτουργίας της κεντρικής θέρμανσης του κτιρίου και πριν ξεκινήσει το πολύ κρύο και πριν όλοι οι συνιδιοκτήτες καταλήξουν ότι κάνει αρκετό κρύο και επιβάλλεται να λειτουργήσει η κεντρική θέρμανση, με σκοπό την βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και της επίτευξης οικονομίας, χωρίς να απαιτείται προς τούτο η ενεργοποίηση ολόκληρου του κεντρικού συστήματος θέρμανσης, το οποίο όταν ενεργοποιείται για μικρότερες ανάγκες από αυτές που έχει σχεδιαστεί να εξυπηρετεί, καταναλώνει περισσότερη ενέργεια, από την απαιτούμενη για την θέρμανση του συγκεκριμένου μεμονωμένου χώρου.

3) Επειδή αφορά μεμονωμένη λειτουργία σώματος καλοριφέρ και κατά συνέπεια απαιτεί μικρή ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσει π.χ. συσκευή ισχύος 250 W έως 1000 W είναι συνήθως αρκετά, μπορεί να συνδεθεί κατευθείαν με σύστημα ηλιακών πάνελ ανάλογης ισχύος και απόδοσης ηλεκτρικού ρεύματος, ώστε να μηδενιστεί το κόστος λειτουργίας του και να διατηρεί τον χώρο ικανοποιητικά ζεστό καθ ‘όλη την διάρκεια του χρόνου που δεν έχει τεθεί σε λειτουργία η κεντρική θέρμανση του κτηρίου.

4) Επειδή απαιτεί μικρή ποσότητα ενέργειας για να λειτουργήσει, μπορεί να συνδεθεί μελλοντικά με μπαταρία κυψελών καυσίμου υδρογόνου, όταν η εξέλιξη της σχετικής τεχνολογίας το επιτρέψει.

5) Μπορεί να λειτουργήσει βοηθητικά και συμπληρωματικά σε επίτοιχο λέβητα φυσικού αερίου η υγραερίου, συνδεόμενος στην επιστροφή του ζεστού νερού, για εξοικονόμηση καυσίμου.

6) Εναλλακτικά μπορεί να εφαρμοστεί και για την εξυπηρέτηση ειδικών αναγκών π.χ. μεγάλη αίθουσα, παλιά κατοικία χωρίς μόνιμη εγκατάσταση σαν μικρό σύστημα κλειστού δικτύου με περισσότερα του ενός θερμαντικά σώματα και να λειτουργήσει και με μεγαλύτερης ισχύος συσκευή, ακόμη και σε μεμονωμένα θερμαντικά σώματα fan coil με κυκλοφορητή και με συσκευές microboiler σε μεγέθη ισχύος 1500 W , 2000 W και 3000 W σε απλή η ενισχυμένη πρίζα, η σε ισχύ 4000 W για πολύ μεγάλες αίθουσες, με σύνδεση κατευθείαν στο δίκτυο.

7) Μπορεί να γίνει μόνιμο συμπληρωματικό στοιχείο των σωμάτων της εγκατάστασης θέρμανσης του οικήματος για αυτόνομη λειτουργία δωματίου και να αποτρέπει από την ανάγκη αγοράς συμπληρωματικών θερμαντικών συσκευών με ζωντανή φλόγα η με πυρακτωμένη αντίσταση, που ενέχουν κινδύνους λειτουργίας και καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια με μικρό και συνήθως περιορισμένο τοπικά αποτέλεσμα δράσης.

ΠΩΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ

 Η συσκευή από την στιγμή που θα τοποθετήσουμε την πρίζα (και συνδεθεί) στο ρεύμα αρχίζει να ανεβάζει θέρμανση αμέσως στο πάνω μέρος του σώματος και να την αποδίδει στον χώρο. Όση ενέργεια δεν προλαβαίνει να αποδώσει αμέσως στον χώρο, συσσωρεύεται στο σώμα θερμαίνοντας σιγά σιγά το περίβλημα, ξεκινώντας από το πάνω μέρος προς τα κάτω, το οποίο με την σειρά του ακτινοβολεί την ενέργεια στον χώρο. Λόγω της θερμότητας και της διαστολής που προκαλείται στο νερό του σώματος καλοριφέρ, το οποίο σαν ελαφρύτερο  λόγω της αύξησης του όγκου του  ανεβαίνει στο πάνω μέρος του σώματος,  αυξάνεται όμως και η πίεση στο εσωτερικό του πιέζοντας το και αναγκάζοντας το κρύο νερό χαμηλότερα να οδηγείται στην είσοδο του μικρολέβητα και στον θάλαμο του ζεστού νερού, όπου θερμαίνεται και κάνει ξανά τον ίδιο κύκλο. Επειδή το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποδίδεται άμεσα όλη η ποσότητα της ενέργειας στον χώρο, θα πρέπει να επιβεβαιώνουμε ότι το σώμα στο κάτω μέρος δεν υπερθερμαίνεται. Πράγμα που αποδεικνύει επίσης ότι το μέγεθος του σώματος είναι στην σωστή αναλογία με την ισχύ (Kw του μικρολέβητα) και λειτουργεί σωστά και ισορροπημένα.

Γιατί συμφέρει καλύτερα ο ηλεκτρικός μικρολέβητας (microboiler).
Η απόδοση των εγκαταστάσεων με λέβητες πετρελαίου υπολογίζονται με βάση την απόδοση του καυστήρα πετρελαίου. Ο καυστήρας πετρελαίου έχει μέγιστη απόδοση 65%. Έτσι για ένα σπίτι 100 μ2 απαιτείται λέβητας πετρελαίου 22000 θερμίδες, δηλαδή 25,59 kw που καταναλώνει ανάλογα όταν είναι συντηρημένος σωστά και η καμινάδα καθαρή. Με τους ηλεκτρικούς μικρολέβητες η απαιτούμενη ενέργεια για σπίτι 100 μ2 είναι από 3 έως 6 kw ανάλογα με την περιοχή και την μόνωση, διότι δεν υπάρχουν απώλειες διαδρομής (αφού οι μικρολέβητες τοποθετούνται κατευθείαν πάνω στο σώμα που θερμαίνουν και κάνουν άμεση μετατροπή της ενέργειας), δεν υπάρχει υπερκατανάλωση λειτουργώντας ένα μεγαλύτερο λέβητα πολυκατοικίας για να θερμάνεις ένα διαμέρισμα η ένα δωμάτιο, την στιγμή που εσύ επιθυμείς ενώ οι λοιποί ένοικοι όχι, ενώ ακόμη και η δυνατότητα της αυτονομίας ανά σώμα καλοριφέρ δίνει περαιτέρω δυνατότητα οικονομίας μειώνοντας κατά 50% την κατανάλωση λόγω της δυνατότητας ορθολογικότερης χρήσης, διατηρώντας κλειστά τα σώματα στους χώρους που δεν χρησιμοποιούνται τις διαφορετικές ώρες του 24ώρου, (π.χ. κατά την διάρκεια της νύχτας μπορούμε να λειτουργούμε μόνο τα σώματα των υπνοδωματίων και όχι όλης της κατοικίας), η επι πλέον ενεργοποιώντας επιλεκτικά λιγότερα σώματα την περίοδο που η εποχή και το κρύο δεν απαιτεί μεγάλη ποσότητα θέρμανσης.

-Ακόμη με την χρήση χρονοδιακόπτη και κλείνοντας την παροχή κατά ένα τέταρτο κάθε ώρα
λειτουργίας εκμεταλλευόμενοι την αδράνεια της θέρμανσης στο νερού που διατηρεί το καλοριφέρ και συνεχίζει
να ζεσταίνει χωρίς να καταναλώνει, εξοικονομούμε περαιτέρω 25% της απαιτούμενης κατανάλωσης λειτουργίας.
-Επισημαίνεται ακόμη οτι επειδή γνωρίζουμε την ισχύ άρα και το κόστος που καταναλώνει
κάθε σώμα, μπορούμε κάνοντας αντίστροφα τον υπολογισμό να υπολογίσουμε με ακρίβεια
πόσα θα ξοδεψουμε για την θέρμανση του σπιτιού μας και να μην ξεφύγουμε απο τον οικογενειακό προυπολογισμό.
-Επίσης ο μικρολέβητας δεν απαιτεί καμιά συντήρηση.
-Λόγω της μικρής απαιτούμενης ισχύος οι μικρολέβητες συνεργάζονται τέλεια για παροχή δωρεάν θέρμανσης με εγκαταστάσεις φωτοβολταϊκών πάνελ και το πρόγραμμα ανταλλαγής ισχύος με την ΔΕΗ.

ΤΕΧΝΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΜΙΚΡΟΛΕΒΗΤΑ

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΛΕΒΗΤΑ (microboiler)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΧΡΗΣΗ ΜΙΚΡΟΛΕΒΗΤΑ

Υπάρχει διεθνής προστασία πατέντας.

Ζητούνται Αντιπρόσωποι για την Ελλάδα και την διεθνή αγορά.

Comments are closed.